[1/19]

Odtworzyli najpiękniejszy i najsłynniejszy tort w historii Zamku Książ

Tematy: 


Ważył 43 kilogramy, a prace przy jego wykonaniu przez 8 dni po 13 godzin pracowały 4 osoby. Cukiernicy z wrocławskiego hotelu HP Park Plaza odtworzyli najbardziej znany w historii Zamku Książ tort. O tym karkołomnym przedsięwzięciu mówi Zbigniew Koźlik – szef kuchni hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu:

Wiemy, że powstał przy okazji wesela, jakie odbywało się na zamku. Na zachowanej fotografii  można odczytać datę – 29 lipca. Nie wiemy niestety, którego roku. Tort zachwyca bogactwem zdobień, ornamentów, figurek. Nie wiemy jak smakował oryginał, ponieważ nie zachowała się żadna wzmianka z tego wydarzenia.

Wykonania repliki tego dzieła sztuki cukierniczej podjęli się kucharze z wrocławskiego hoteluPark Plaza. Przez ponad tydzień po kilka, a w ostatnich dniach nawet kilkanaście godzin dziennie starannie przygotowywali ornamenty tortu, wzorując się na jedynej zachowanej fotografii oryginału. Samo składanie tortu w dniu wystawy zajęło cukiernikom prawie 10 godzin.

Efektem było oszałamiające dzieło sztuki cukierniczej, które podczas otwarcia wystawy fotografii Louisa Harduina, nadwornego kucharza Hochbergów, przez moment przywróciło dawny blichtr, przepych i rozmach jaki towarzyszył szczególnym wydarzeniom wydarzeniom na dworze Hochbergów. Tort został pokrojony i zjedzony, Spróbować mógł go każdy uczestniczący w otwarciu i wernisażu wystawy. Tak jak po oryginale, pozostały po nim jedynie fotografie.

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Komentarze


  • Małgorzata napisał(a):

    Byłam,podziwiałam i tortu posmarowałam. Był faktycznie wyborny

  • Iwona napisał(a):

    Fantastyczny pomysl na przywracanie dawnej swietnosci zamku, ludzi, klimatu i smakow epoki

  • Anna napisał(a):

    Piękny i smaczny . Gratuluję !!!

  • © DTP Service s.c. Wałbrzych 2015