Dodano: 19 marca 2016 10:10
Tradycyjne potrawy wielkanocne prosto z Walimia. Odbył się tam kolejny konkurs Kulinarnych Tradycji Wielkanocnych Gór Sowich
17 marca w Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu odbył się konkurs kulinarny „Wielkanocne Tradycje Kulinarne w Górach Sowich – edycja 2016”. Celem konkursu jest kultywowanie i propagowanie wiedzy o tradycjach świątecznych, wymiana przepisów kulinarnych, a także pobudzenie lokalnej aktywności społecznej oraz popularyzacja kultury ludowej. Impreza ta wpisała się na stałe w kalendarz wydarzeń kulturalnych gminy Walim.
Konkurs w Walimiu to wydarzenie, można rzec, tradycyjne, które na stałe zagościło w kalendarzu imprez. Nie dziwi więc, że poziom prezentowanych dań z roku na rok wzrasta.
W kulinarne szranki stanęło 9 zawodników, którzy zaprezentowali łącznie 18 potraw. I miejsce i tytuł „Mistrza Jaja” przyznano Pani Stanisławie Ryl z Zagórza Śląskiego za zupę świąteczno-śniadaniową, II miejsce Pani Helenie Słojewskiej za babeczki wielkanocne, natomiast III miejsce Panu Jackowi Frątczakowi z Michałkowej za gruszkę wielkanocną.
Zobacz także
- Boguszów-Gorce. Akcja strażaków przy ulicy Kolejowej
- Głuszyca. Do najlepszych uczniów trafiły stypendia
- Szczawno-Zdrój. Warsztaty i gra, które łączą pokolenia
- Bach & Telemann – barokowe arcydzieła w Teatrze Zdrojowym
- Policja odzyskała 160 skradzionych rowerów elektrycznych. Ich wartość oszacowano na 3 mln złotych!
- Wałbrzych. Syn podejrzany o zabójstwo matki. Mężczyzna usłyszał zarzuty
Najczęściej czytane
- Co jest nie tak z tunelami na S3. Znów zostaną zamknięte
- Pociągi z Wrocławia do Pragi co 4 godziny. PKP Intercity zapowiada nowy rozkład
- Ziemia Kłodzka. Nie opuszczajcie nas, apelują gestorzy i samorządowcy Ziemi Kłodzkiej
- Zagórze Śląskie. 8 ton śmieci z Jeziora Bystrzyckiego
- Rondo na skrzyżowaniu Sikorskiego i Moniuszki nabiera kształtów
@kobuz3 https://t.co/PQXg0nK0mI