Dodano: 21 sierpnia 2020 17:00
Smakuj lokalnie. Wyjątkowe przetwory ze Spiżarni Babci Stasi [FILM+FOTO]
Tematy: dolny śląsk ekoprodukty jedzenie produkty lokalne smakuj lokalnie
– Chciałam się czegoś nauczyć od mamy. Widziałam także ile rzeczy mamy w ogrodzie, owoców i warzywa. Stwierdziłam, że fajnie było by coś zrobić wspólnie z mamą, a później z siostrą i podzielić się tym z innymi – mówi Aleksandra Tekiela, pomysłodawczyni Spiżarni Babci Stasi. Nasz pierwszy przystanek w cyklu „Smakuj lokalnie” to Pszenno pod Świdnicą, gdzie powstają jedyne w swoim rodzaju domowe przetwory.
Przetwory w rodzinie przygotowywane są rok rocznie. W tym roku pani Aleksandra postanowiła dołączyć do mamy i pomóc jej w ich przygotowaniu. Okazało się, że słoiczków z przepysznymi dżemami, konfiturami i sokami można przygotować więcej, zatem można je także zaoferować innym.
– Same zbieramy owoce z ogródka. Same przygotowujemy słoiki. Same smażymy owoce. Same robimy opakowania – przyznaje pani Aleksandra.
REKLAMA
Spiżarnia Babci Stasi przygotowuje przetwory, dżemy, soki, konfitury, a w przyszłości być może pojawią się także zioła.
– Nie są to słodkie dżemy czy konfitury. Chcemy ograniczać ilość cukru, ale są przepyszne. Mają naturalną słodycz. Ostatnio robiliśmy dżem brzoskwiniowy, to po prostu rozpływa się w ustach – zachwala Aleksandra Tekiela.
Przetwory przygotowywane są w oparciu o wiedzę i przepisy babci Stasi.
– Jeżeli są truskawki, to powstaje konfitura truskawkowa. Jeżeli jest rabarbar, to powstaje dżem rabarbarowy. Jeżeli czarna porzeczka, to z czarnej porzeczki. W tym roku nie udało nam się zrobić nic z czerwonej porzeczki. Nie zdążyłyśmy. Jest to naturalne, bez żadnych sztucznych barwników – mówi Anna Tekiela-Chodnik.
Pieczę nad smakiem trzyma oczywiście babcia Stasia, czyli mama obu pań.
– Domowe receptury. Jeszcze jak babcia moja żyła, to ona mi to przekazywała. Ja to zapamiętałam i to w tej chwili robię, przekazuję dalej. To jest smaczne dla tych, którzy lubią stare receptury. My dajemy naturalne produkty i przede wszystkim swojskie. Żadnych oprysków na malinach, ogórkach nie robimy – mówi babcia Stasia.
Produkty Spiżarni Babci Stasi znajdziecie w każdą sobotę na ekotargowisku w Pszennie. Spiżarnia ma także profil na fb, gdzie można zamówić produkty i odebrać je w Pszennie w gospodarstwie.
**
„Smakuj lokalnie” to nowa propozycja Dziennika Wałbrzych, w której będziemy pokazywać kulinarne perełki naszego regionu. Do współpracy zapraszamy lokalnych przedsiębiorców, którzy przygotowują i oferują zdrową, naturalną i ekologiczną żywność. Chcemy także pokazać lokale, które są prowadzone w oparciu o lokalne tradycje czy produkty. Do współpracy zapraszamy przedsiębiorców z powiatów wałbrzyskiego, świdnickiego, dzierżoniowskiego, kamiennogórskiego, ząbkowickiego i kłodzkiego. Jesteśmy otwarci na współpracę.
Zobacz także
- Wypadek koło Książa. Są spore utrudnienia
- Bieg „Z Flagą na Trójgarbie” już w niedzielę 5 maja
- Jest śledztwo w sprawie śmierci 9-latka. Śledczy sprawdzają czy kierująca autem mogła uniknąć potrącenia
- Pierwsza kolejowa makieta Lego na polskim dworcu
- Szczawno- Zdrój. Weekend majowy w uzdrowisku
- PiS odsłania karty. Kto z ramienia tej partii powalczy o Europarlament w naszym regionie?
Najczęściej czytane
- Bożków. Więzienie i grzywna dla właściciela podupadającego w ruinę zamku
- Kompleks Riese odsłania swoje tajemnice. Tym razem w sztolniach w Rzeczce
- Szczawno- Zdrój. Weekend majowy w uzdrowisku
- Dziewięć i pół miliona złotych kosztował remont willi na Sobięcinie. Będzie służyła seniorom
- Wałbrzych. Znicze w miejscu tragedii. Bliscy i szkoła w żałobie