Wystartował sezon grillowy! Poznaj sekret soczystego schabu z grilla

18 maja 2022 13:33. Wystartował sezon grillowy! Poznaj sekret soczystego schabu z grilla. fot. użyczona / Artykuł sponsorowany
Artykuł sponsorowany

Tematy: 


Uwielbiany przez wszystkich Polaków sezon na grillowanie właśnie się zaczął i, jeśli pogoda pozwoli, będzie trwał aż do jesieni. Chętnie spędzamy czas na łonie przyrody, jednocześnie przygotowując i spożywając posiłki. Na grillu najczęściej lądują przyprawione kawałki mięsa, kiełbasy, szaszłyki czy warzywa. Mięso, które wrzucamy na ruszt, to zwykle tłuste kawałki, takie jak boczek czy karkówka, rzadziej sięgamy po schab — w obawie, że wyjdzie on suchy i twardy. Jest jednak kilka sztuczek, by plastry tego mięsa miały dużo smaku i były soczyste.

Jak zamarynować schab na grilla?

Prawdą jest, że przygotowanie schabu wymaga nieco więcej pracy niż innych kawałków wieprzowiny, ale jeśli będziemy przestrzegać kilku zasad, na pewno stworzymy pyszne i dużo lżejsze danie niż podobne z karkówki czy boczku. Na początek wybieramy dobrej jakości mięso – jeśli chcemy zaoszczędzić, przejrzyjmy najpierw promocje schabu na Gazetkowo.pl. Następny krok to marynata. Przyrządzenie odpowiedniej powinniśmy zacząć od kompozycji smakowej. Jeśli zależy nam na soczystym, kruchym schabie, zamarynujmy go, używając sporej ilości oleju, soli, soku z cytryny lub limonki. Do tej mokrej marynaty warto dodać nieco miodu lub cukru. Balans smaków, a zwłaszcza kwas i cukier pozwolą zmiękczyć mięso i przygotować je do położenia na grillu.

Wystartował sezon grillowy! Poznaj sekret soczystego schabu z grilla. fot. użyczona / Artykuł sponsorowany

Czas jako ważny składnik dania – aby schab był wyjątkowo soczysty

W przypadku marynowania schabu czas potrzebny na przeniknięcie wszystkich smaków jest kluczowy. Nie wystarczy, że posmarujemy wieprzowinę marynatą i od razu będziemy oczekiwać, że jej składniki spełnią swoje zadanie. W przypadku schabu niezbędne jest całonocne marynowanie. W tym czasie włókna kruszeją i miękną, dzięki temu kawałki mięsa będą potrzebować krótszego czasu na ruszcie. Kluczowe jest też byśmy pamiętali o wyjęciu schabu z lodówki, minimum godzinę przed pieczeniem. Powinien on nabrać temperatury otoczenia, przed przygotowaniem. Dzięki temu nie będzie szoku termicznego, po położeniu go na grillu, a soki z mięsa zostaną w środku.

Przygotowanie schabu na ruszcie — krok po kroku

Jeśli mamy już kawałki mięsa, które marynowały się przez kilka godzin, a następnie odpoczęły w temperaturze pokojowej, możemy wrzucać je na grill. Tutaj najważniejsze jest, by był on bardzo gorący, położenie schabu na nienagrzanym ruszcie to błąd, który zniweczyłby wszystkie wcześniejsze zabiegi. Jeśli ruszt ma dobrą temperaturę, za kilka minut schab będzie gotowy. Kawałki rozkładamy w niewielkiej odległości od siebie, pilnując, by się nie stykałyMarynata, która pozostała w misce, powinna posłużyć do smarowania schabu. Najlepiej robić to co dwie minuty, przy pomocy silikonowego pędzelka. Po pięciu minutach pieczenia z jednej strony przekładamy mięso na stronę drugą i powtarzamy czynność. Po kolejnych pięciu minutach schab jest gotowy!

Wystartował sezon grillowy! Poznaj sekret soczystego schabu z grilla. fot. użyczona / Artykuł sponsorowany

Dobry skład to lepszy smak!

Jeśli do przygotowania dań z grilla użyjemy składników wysokiej jakości, możemy mieć pewność, że przyjęcie ogrodowe będzie udane. Osoby, które obawiają się kosztów związanych z zakupami produktów z wyższej półki, powinny śledzić pojawiające się nieustannie promocje. Coraz częściej możemy znaleźć produkty z dobrym składem, dostępne w dyskontach w niskich cenach. Prawdziwym wykopaliskiem takich promocji jest gazetka Lidl, w której znajdziemy też węgiel, naczynia jednorazowe przyjazne środowisku oraz dobrej jakości mięso i wędliny, bardzo przydatne w sezonie grillowym.

Artykuł sponsorowany

To jest artykuł sponsorowany nadeslany przez naszego klienta. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść zawartą w artykule.

Dodano: 18 maja 2022 13:33
.
  • Hanka pisze:

    Uwielbiam schab z grilla. Mięso i wędliny kupuję w sumie tylko od Kiszeczki z Karczewa – albo w sklepie w Warszawie jak jestem, albo online na kiszeczka.pl. Przyrządzę według Waszego sposobu/pomysłu i zobaczę jakie będzie.

  • Dodaj komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    `