Ta prawdziwa włoska pizza – jak ją rozpoznać?

14 czerwca 2019 11:56. Ta prawdziwa włoska pizza – jak ją rozpoznać? Artykuł sponsorowany, fot. użyczona
Artykuł sponsorowany

Tematy: 


Wiele pizzerii ogłasza wszem i wobec, że tylko u nich zjemy najlepszą i oryginalną włoską pizzę. Nie zawsze jest to jednak prawdą. Dla niewtajemniczonych odróżnienie tej prawdziwej włoskiej od tej podającej się tylko za nią może wcale nie być takie proste. Mówi się, że włoską pizzę można poznać po cieście, które powinno być lekkie i delikatna a dodatki powinny zawsze znajdować się na serze a nie odwrotnie. To wszystko prawda, lecz włoska pizza posiada jeszcze inne niuanse, które odróżniają ją od „podróbek”.

We Włoszech pizzy różni się od siebie w zależności od regionu, ale ogólny jej podział można ograniczyć do dwóch opcji: rosa i bianco. Czym się różnią? Otóż rosa ma sos pomidorowy, jako podkład, natomiast ciasto w odmianie bianco skropione jest wyłącznie oliwą.

Włoskie ciasto

REKLAMA

Po pierwsze musi być bardzo dobrze wyrobione. Najlepiej rękami przez okres 10 minut. Ważną rolę w całym tym procesie odgrywa mąka. Najlepsza jest typu 00 o dużej zawartości glutenu(13-15%). Dzięki niej ciasto jest chrupiące na brzegach a środek jest miękki i rozpływa się w ustach. Nieprawdą jest, ze we Włoszech jada się tylko pizzę na cienkim cieście. Zależy to od regionu i tak jak wszędzie od upodobań. Zawsze jednak ciasto jest delikatne – niezależnie od grubości, nie zapycha i nie przeważa smakiem nad pozostałymi składnikami. Sposób wypiekania też ma znaczenie. Włoska pizza powinna trafić na rozgrzany kamień do pieca chlebowego, którego temperatura przekracza 400⁰C tylko na parę minut. Wtedy powstaną na niej pęcherzyki powietrza na cieście, które również są znakiem oryginalnej włoskiej pizzy.

Włoskie dodatki

Nie powinno ich być więcej niż 5. Najlepsze włoskie pizzy posiadają od 3 do 5 dodatków. Nie powinny one też być zmieniane w tradycyjnych wersjach pizzy. Włoski pizzaiolo największą wagę zawsze przykłada do sera, który zawsze jest pod innymi składnikami. Ważniejsze od ilości jest, jakość. Dobry ser, szynka czy też pomidor potrafią nadać całej pizzy szlachetnego smaku nawet, jeżeli występują w małej ilości.

Doskonałą włoską pizzę możesz zamówić z sieci Maxi Pizza w takich miastach jak Kraków, Warszawa, Katowice czy też Poznań. W Wałbrzychu zrób to z podobnego lokalu korzystając ze strony PizzaPortal.pl.

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Artykuł sponsorowany

To jest artykuł sponsorowany nadeslany przez naszego klienta. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść zawartą w artykule.

Dodano: 14 czerwca 2019 11:56
`