Dodano: 14 lutego 2017 09:08

Odtworzyli najpiękniejszy i najsłynniejszy tort w historii Zamku Książ

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tematy: 


Ważył 43 kilogramy, a prace przy jego wykonaniu przez 8 dni po 13 godzin pracowały 4 osoby. Cukiernicy z wrocławskiego hotelu HP Park Plaza odtworzyli najbardziej znany w historii Zamku Książ tort. O tym karkołomnym przedsięwzięciu mówi Zbigniew Koźlik – szef kuchni hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu: Odtwarzacz plików dźwiękowych

Wiemy, że powstał przy okazji wesela, jakie odbywało się na zamku. Na zachowanej fotografii  można odczytać datę – 29 lipca. Nie wiemy niestety, którego roku. Tort zachwyca bogactwem zdobień, ornamentów, figurek. Nie wiemy jak smakował oryginał, ponieważ nie zachowała się żadna wzmianka z tego wydarzenia.

Wykonania repliki tego dzieła sztuki cukierniczej podjęli się kucharze z wrocławskiego hoteluPark Plaza. Przez ponad tydzień po kilka, a w ostatnich dniach nawet kilkanaście godzin dziennie starannie przygotowywali ornamenty tortu, wzorując się na jedynej zachowanej fotografii oryginału. Samo składanie tortu w dniu wystawy zajęło cukiernikom prawie 10 godzin.

REKLAMA
Odtwarzacz plików dźwiękowych

Efektem było oszałamiające dzieło sztuki cukierniczej, które podczas otwarcia wystawy fotografii Louisa Harduina, nadwornego kucharza Hochbergów, przez moment przywróciło dawny blichtr, przepych i rozmach jaki towarzyszył szczególnym wydarzeniom wydarzeniom na dworze Hochbergów. Tort został pokrojony i zjedzony, Spróbować mógł go każdy uczestniczący w otwarciu i wernisażu wystawy. Tak jak po oryginale, pozostały po nim jedynie fotografie.

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

REKLAMA

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

REKLAMA

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

REKLAMA

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

REKLAMA

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

REKLAMA

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

REKLAMA

Postaw mi kawę na buycoffee.to

  • Małgorzata pisze:

    Byłam,podziwiałam i tortu posmarowałam. Był faktycznie wyborny

  • Iwona pisze:

    Fantastyczny pomysl na przywracanie dawnej swietnosci zamku, ludzi, klimatu i smakow epoki

  • Anna pisze:

    Piękny i smaczny . Gratuluję !!!

  • Zobacz także