Dodano: 14 lutego 2017 09:08
Odtworzyli najpiękniejszy i najsłynniejszy tort w historii Zamku Książ
Tematy: wystawa zamek książ
Ważył 43 kilogramy, a prace przy jego wykonaniu przez 8 dni po 13 godzin pracowały 4 osoby. Cukiernicy z wrocławskiego hotelu HP Park Plaza odtworzyli najbardziej znany w historii Zamku Książ tort. O tym karkołomnym przedsięwzięciu mówi Zbigniew Koźlik – szef kuchni hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu:
Wiemy, że powstał przy okazji wesela, jakie odbywało się na zamku. Na zachowanej fotografii można odczytać datę – 29 lipca. Nie wiemy niestety, którego roku. Tort zachwyca bogactwem zdobień, ornamentów, figurek. Nie wiemy jak smakował oryginał, ponieważ nie zachowała się żadna wzmianka z tego wydarzenia.
Wykonania repliki tego dzieła sztuki cukierniczej podjęli się kucharze z wrocławskiego hoteluPark Plaza. Przez ponad tydzień po kilka, a w ostatnich dniach nawet kilkanaście godzin dziennie starannie przygotowywali ornamenty tortu, wzorując się na jedynej zachowanej fotografii oryginału. Samo składanie tortu w dniu wystawy zajęło cukiernikom prawie 10 godzin.
Efektem było oszałamiające dzieło sztuki cukierniczej, które podczas otwarcia wystawy fotografii Louisa Harduina, nadwornego kucharza Hochbergów, przez moment przywróciło dawny blichtr, przepych i rozmach jaki towarzyszył szczególnym wydarzeniom wydarzeniom na dworze Hochbergów. Tort został pokrojony i zjedzony, Spróbować mógł go każdy uczestniczący w otwarciu i wernisażu wystawy. Tak jak po oryginale, pozostały po nim jedynie fotografie.

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Z okazji wernisażu wystawy Louisa Harduina cukiernicy z Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu wykonali gigantyczny tort, wg wzoru z fotografii z XX-lecia międzywojennego. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Fantastyczny pomysl na przywracanie dawnej swietnosci zamku, ludzi, klimatu i smakow epoki
Piękny i smaczny . Gratuluję !!!
Zobacz także
- Przed nami dwa upalne dni. Alert drugiego stopnia dla Wałbrzycha!
- Wracają kontrole na granicy z Niemcami. Tymczasowe rozwiązanie od poniedziałku
- Dolny Śląsk na VI Dorocznym Dialogu Politycznym
- Lądek-Zdrój czeka na turystów. Ślady powodzi znikają, piękno zostaje
- Zwierzak na wynos – nietypowa akcja w Świdnicy
- Stare Bogaczowice. Ważna droga do remontu – ruszają prace
Najczęściej czytane
Sytuacja trudna do zaakceptowania. Władze Wałbrzycha komentują sprawę hospicjum
Ponad 90 tysięcy odwiedzających i 600 tysięcy złotych przychodu. Wieża widokowa w Parku Sobieskiego kończy rok działalności
Głuszyca ma wody termalne, ale bez szans na kąpieliska. Miasto rozważa inne wykorzystanie odwiertu
Wałbrzych. Inwestycja za pięćset milionów Euro
Renata Wierzbicka nie chce być prezesem hospicjum. Pozostanie jednak w zarządzie
Byłam,podziwiałam i tortu posmarowałam. Był faktycznie wyborny