Dodano: 21 sierpnia 2020 17:00

Smakuj lokalnie. Wyjątkowe przetwory ze Spiżarni Babci Stasi [FILM+FOTO]

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tematy: 


Chciałam się czegoś nauczyć od mamy. Widziałam także ile rzeczy mamy w ogrodzie, owoców i warzywa. Stwierdziłam, że fajnie było by coś zrobić wspólnie z mamą, a później z siostrą i podzielić się tym z innymi – mówi Aleksandra Tekiela, pomysłodawczyni Spiżarni Babci Stasi. Nasz pierwszy przystanek w cyklu „Smakuj lokalnie” to Pszenno pod Świdnicą, gdzie powstają jedyne w swoim rodzaju domowe przetwory.

Przetwory w rodzinie przygotowywane są rok rocznie. W tym roku pani Aleksandra postanowiła dołączyć do mamy i pomóc jej w ich przygotowaniu. Okazało się, że słoiczków z przepysznymi dżemami, konfiturami i sokami można przygotować więcej, zatem można je także zaoferować innym.

Same zbieramy owoce z ogródka. Same przygotowujemy słoiki. Same smażymy owoce. Same robimy opakowania – przyznaje pani Aleksandra.

REKLAMA

Spiżarnia Babci Stasi przygotowuje przetwory, dżemy, soki, konfitury, a w przyszłości być może pojawią się także zioła.

Nie są to słodkie dżemy czy konfitury. Chcemy ograniczać ilość cukru, ale są przepyszne. Mają naturalną słodycz. Ostatnio robiliśmy dżem brzoskwiniowy, to po prostu rozpływa się w ustach – zachwala Aleksandra Tekiela.

Przetwory przygotowywane są w oparciu o wiedzę i przepisy babci Stasi.

Jeżeli są truskawki, to powstaje konfitura truskawkowa. Jeżeli jest rabarbar, to powstaje dżem rabarbarowy. Jeżeli czarna porzeczka, to z czarnej porzeczki. W tym roku nie udało nam się zrobić nic z czerwonej porzeczki. Nie zdążyłyśmy. Jest to naturalne, bez żadnych sztucznych barwników – mówi Anna Tekiela-Chodnik.

Pieczę nad smakiem trzyma oczywiście babcia Stasia, czyli mama obu pań.

Domowe receptury. Jeszcze jak babcia moja żyła, to ona mi to przekazywała. Ja to zapamiętałam i to w tej chwili robię, przekazuję dalej. To jest smaczne dla tych, którzy lubią stare receptury. My dajemy naturalne produkty i przede wszystkim swojskie. Żadnych oprysków na malinach, ogórkach nie robimy – mówi babcia Stasia.

Produkty Spiżarni Babci Stasi znajdziecie w każdą sobotę na ekotargowisku w Pszennie. Spiżarnia ma także profil na fb, gdzie można zamówić produkty i odebrać je w Pszennie w gospodarstwie.

**

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

„Smakuj lokalnie” to nowa propozycja Dziennika Wałbrzych, w której będziemy pokazywać kulinarne perełki naszego regionu. Do współpracy zapraszamy lokalnych przedsiębiorców, którzy przygotowują i oferują zdrową, naturalną i ekologiczną żywność. Chcemy także pokazać lokale, które są prowadzone w oparciu o lokalne tradycje czy produkty. Do współpracy zapraszamy przedsiębiorców z powiatów wałbrzyskiego, świdnickiego, dzierżoniowskiego, kamiennogórskiego, ząbkowickiego i kłodzkiego. Jesteśmy otwarci na współpracę.

Smakuj Lokalnie. Spiżarnia Babci Stasi. fot. DAI / Dziennik Wałbrzych

Smakuj Lokalnie. Spiżarnia Babci Stasi. fot. DAI / Dziennik Wałbrzych

Smakuj Lokalnie. Spiżarnia Babci Stasi. fot. DAI / Dziennik Wałbrzych

Smakuj Lokalnie. Spiżarnia Babci Stasi. fot. DAI / Dziennik Wałbrzych

Smakuj Lokalnie. Spiżarnia Babci Stasi. fot. DAI / Dziennik Wałbrzych

Smakuj Lokalnie. Spiżarnia Babci Stasi. fot. DAI / Dziennik Wałbrzych

Smakuj Lokalnie. Spiżarnia Babci Stasi. fot. DAI / Dziennik Wałbrzych

Smakuj Lokalnie. Spiżarnia Babci Stasi. fot. DAI / Dziennik Wałbrzych

Smakuj Lokalnie. Spiżarnia Babci Stasi. fot. DAI / Dziennik Wałbrzych

Smakuj Lokalnie. Spiżarnia Babci Stasi. fot. DAI / Dziennik Wałbrzych

Smakuj Lokalnie. Spiżarnia Babci Stasi. fot. DAI / Dziennik Wałbrzych

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zobacz także