Oskar Kamiński i Oskar Jankowski – uczniowie Rzemieślniczej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Palucha w Wałbrzychu, zdobywcy II miejsca w Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2016, odebrali dziś z rąk wicedyrektor szkoły mgr Małgorzaty Dziubczyńskej pamiątkowe dyplomy i wyróżnienia. Podczas uroczystości w auli szkoły wicemistrzom gratulacje złożyli także wspierający ich od samego początku Mistrz Świata Cukiernictwa z 2001 roku Mieczysław Chojnowski oraz właściciele popularnej, wałbrzyskiej cukierni – Krystyna i Mieczysław Świerczyńscy.
Oskar Kamiński i Oskar Jankowski przygotowania do konkursu rozpoczęli w 2015 roku. Szczęśliwie przebrnęli przez eliminacje, w listopadzie zakwalifikowali się do ścisłego finału. 24 lutego 2016 roku w Warszawie ich tort składający się z biszkoptu pistacjowego, wkładki z żurawiny, prażynki truskawkowo malinowej i musu morelowego, wykończony zamszem i karmelem zdobył uznanie jury konkursowego i uplasował obu panów na II miejscu wśród najlepszych uczniów szkół cukierniczych w Polsce. Dekoracja na torcie – dwa nagie miecze – nawiązywała, zgodnie z tematem konkursu, do bitwy pod Grunwaldem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gratulujemy obu cukiernikom i życzymy dalszych sukcesów!