Dodano: 14 października 2022 13:42
Zielony barszcz z Harcówki najlepszą zupą w regionie! To decyzja publiczności 19. Dolnośląskiego Festiwalu Zupy w Jedlinie-Zdroju
Ogromne brawa i uznanie dla Krystiana Majerskiego, szefa kuchni z Harcówki w Wałbrzychu, który przygotował zwycięską zupę. Zielony barszcz decyzją publiczności został wybrany najlepszą zupą 19. Dolnośląskiego Festiwalu Zupy w Jedlinie-Zdroju. Głosowanie trwało miesiąc, a wśród tych, którzy wzięli w nim udział rozlosowano nagrody.
Miesięczne głosowanie na najlepszą zupę w ocenie publiczności to nowość 19. Dolnośląskiego Festiwalu Zupy. Organizatorzy nie mają wątpliwości, że ta zmiana okazała się strzałem w dziesiątkę.
– Kilkaset tysięcy ludzi obejrzało różne newsy, gdzie mówiliśmy o tym, kto uczestniczył w tym festiwalu, kto wygrał, także promocja w takiej dziedzinie, jak gastronomia, i mówienie co jest dobre, mówienie i chwalenie się jest niezbędne. Myślę, że restauratorzy też będą zadowoleni z tego przedsięwzięcia – Leszek Orpel, burmistrz Jedliny-Zdroju.
Harcówka to miejsce, które dba o to, by w kuchni było polski i przede wszystkim regionalnie. Zwycięscy zdradzają, że głównym składnikiem najlepszej zupy w regionie jest szczaw. Potrawa jest także wzbogacona specjalnymi składnikami.
– Zupa pochodzi z Ukrainy, z tym, że to jest moja interpretacja tej zupy. Chciałem ją przerobić na swój sposób. Podawaliśmy ją z jajkiem, z krokietem z mięsa, grzybami oraz z oliwą z pestek dyni – mówi Krystian Majerski, szef kuchni w Harcówce.
Harcówka przeszła w ostatnim roku kapitalny remont. Miejsce zyskało niepowtarzalny klimat.
– Staraliśmy się wydobyć z tego starego budynku, jak najwięcej fajnych elementów, który były wcześniej zasłonięte. By wnętrza były miłe i przytulne, by goście, którzy przychodzą tu zjeść pomyśleli, że to fajny obiekt. Jeżeli chodzi o jedzenie, chcemy by to były polskie dania, podane w nieoczywisty sposób, z nieoczywistymi dodatkami, które powodują, że coś smakuje inaczej, lepiej – mówi Ewa Kubiak, współprowadząca Harcówkę.
Jedlina-Zdrój już powoli myśli o jubileuszowym, 20. Dolnośląskim Festiwalu Zupy.
Zobacz także
- Będzie ślisko! Wieczorem, w nocy i jutro może pojawić się gołoledź
- Pożar stodoły koło Lubawki. Na strażaków zawaliła się jedna ze ścian
- MZUK czerpie dane z nieczynnej stacji meteo? Sugeruje to wpis na FB
- Postrzeleni w piątek we Wrocławiu policjanci zmarli. O 17.oo zawyją syreny policji i straży
- Parada górnicza i karczma piwna zakończyły tegoroczną Barbórkę
- Świeradów-Zdrój po 27 latach znów na kolejowej mapie Polski
Najczęściej czytane
Szczawno-Zdrój. Wieża na wzgórzu Gedymina zamknięta do odwołania
Boguszów-Gorce. TIR zablokował wyjazd z parkingu, pod centrum handlowym utknęli ludzie
Wybuch pieca w Szczawnie-Zdroju. Jedna osoba poszkodowana
Uwaga. Bardzo niebezpiecznie na drogach. Rano TIRy zablokowały skrzyżowanie na Uczniowskiej/Wrocławskiej/de Gaullea
W Nowej Rudzie wykoleił się pociąg. Są utrudnienia