Dodano: 7 października 2024 11:35
Zapaść turystyczna na południu Dolnego Śląska. Słynny pisarz namawia do nietypowego zwiedzania regionu
Zaledwie pięć tysięcy turystów odwiedziło we wrześniu twierdzę w Srebrnej Górze. To o 2/3 mniej niż w roku ubiegłym. Obiekt, choć położony z dala od terenów zalanych przez powódź jak duża część Dolnego Śląska boryka się z problemem odpływu turystów.
W ubiegłym roku twierdzę w Srebrnej Górze odwiedziło we wrześniu trzynaście tysięcy turystów. Dziś pięć. Do odwiedzin Dolnego Śląska zachęcają już nie tylko operatorzy obiektów i atrakcji turystycznych czy władze województwa. W sobotę właśnie w Twierdzy w Srebrnej Górze o nietypowe sposoby zwiedzania regionu zapytaliśmy Marka Krajewskiego, pisarza, autora bestsellerowego cyklu powieści z Eberhardtem Mockiem. Jego zdaniem Dolny Śląsk można zwiedzać nie tylko przez pryzmat tych najbardziej oczywistych destynacji:
– Na naszej ziemi, pięknej ziemi, która została tak niestety doświadczona ostatnio przez przez katastrofę, przez powódź, na tej ziemi możemy znaleźć mnóstwo wspaniałych produktów regionalnych. Można zrobić wspaniałą, niezwykłą wycieczkę śladami kulinarnymi, albo inaczej – inspiracjami kulinarnymi – albo jeszcze inaczej – tropami kulinarnymi po Dolnym Śląsku. Ja w takiej wycieczce swoistej wziąłem teraz udział. – powiedział naszemu reporterowi Marek Krajewski nawiązując do przygotowywanego programu telewizyjnego pt Górna półka smaków, wktórym ma być jednym ze współprowadzących.
Marek Krajewski dodaje, że Dolny Śląsk to rzeczywiście z jednej strony – na północy – kraina karpia czyli stawów milickich, z drugiej strony sery i wędliny pogórza sudeckiego, czyli właśnie te rejony, najbardziej dotknięte przez powódź. I to właśnie w tych najmniejszych miejscowościach zagubionych gdzieś w górach wciąż jest szansa na to, żeby doświadczyć, spróbować tej prawdziwej, prostej, sudeckiej kuchni regionalnej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
– Kuchnia niemiecka, przedwojenna, ta dolnośląska jest to kuchnia bardzo smaczna, bardzo pyszna. Ja bardzo lubię te potrawy. Ona się kojarzą nam z taką prostotą. Ktoś kto dzisiaj będzie jadł krupnik na wędzonce? A to była bardzo popularna potrawa. Ja będę jadł, uwielbiam. Warto by było tę tradycję przywrócić, warto było by tę tradycję reaktywować.
Pomoc branży turystycznej Dolnego Śląska zadeklarował zarząd województwa dolnośląskiego, rozpoczynając akcję promocyjną Wspieram Dolny Śląsk. Ma zachęcać grupy i turystów indywidualnych do odwiedzin regionu właśnie teraz, w sezonie niskim, który i bez kłopotów spowodowanych powodzią jest zazwyczaj najcięższym dla branży turystycznej.
Zobacz także
- Dziesiątki opon wyrzuconych do potoku. O jesiennym problemie mówią aktywiści stowarzyszenia Czysty Wałbrzych
- Święto muzyki i odsłonięcie muralu 22 listopada w Filharmonii Sudeckiej
- Jarmark Bożonarodzeniowy w Głuszycy. Miasto ogłasza nabór na wystawców
- Karambol na A4. Jedna osoba zginęła. Jezdnia w kierunku Wrocławia zablokowana
- Wałbrzych. Trzy rozbite auta na Sikorskiego. Jedna osoba trafiła do szpitala
- Odkryj tajemniczy Dolny Śląsk” nagrodzony na międzynarodowym festiwalu
Najczęściej czytane
- Jest decyzja w sprawie S5 koło Wałbrzycha. Ruszają pierwsze prace
- Wałbrzych. Koniec ZDKiUM. Miasto chce zlikwidować tę jednostkę
- Wałbrzyszanie zrobieni „na festiwal rowerowy”. Gdzie się podziało sto pięćdziesiąt tysięcy złotych?
- Duże utrudnienia na Sobięcinie. Na skrzyżowaniu stoi porzucony duży sprzęt drogowy
- Ponad 80 mln złotych deficytu. Wydatki na poziomie blisko 1,5 miliarda. Jest projekt budżetu Wałbrzycha na przyszły rok