Już po raz dwunasty Dziećmorowice zamieniły się w stolicę serów. Na terenie Karczmy Góralskiej odbyła się kolejna edycja, cieszącego się sporym zainteresowaniem, Festiwalu Sera. Uczestnicy wydarzenia mogli z bliska przyjrzeć się efektom pracy serowarów, spróbować różnych gatunków sera oraz skorzystać z usług rękodzielników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tradycją festiwalu są konkursy. W tym roku Rada Gminy Walim przyznała wyróżnienia dwóm wytwórcom: Elżbiecie Jarachomskiej oraz Marcinowi Madziarze. Nagrody w kategorii Najlepsza Potrawa z Sera to: trzecie miejsce dla Małgorzaty Domagały-Jabłońskiej, drugie miejsce dla Barbary Zacharskiej i pierwsze miejsce dla Andrzeja Sumary. Jury konkursowe wręczyło także nagrodę dla Najlepszego Producenta Sera, która przypadła Andrzejowi Pisarczykowi, za niezwykle aromatyczne “Sery Austryjackie”, doprawione ziołami alpejskimi.