Dodano: 6 czerwca 2023 10:14

Twierdza Smaków. Festiwal Kuchni Historycznej i Filmowej w Zamku Czocha 8-10.06.2023

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Artykuł powierzony

Tematy: 


Jakie ciastka jadał Harry Potter? W co bawili się średniowieczni biesiadnicy? Czym są pączki katalońskie i jakie kanapki jedzą piraci? Po raz kolejny najpiękniejszy zamek na Dolnym Śląsku zaprasza na Festiwal Kuchni Historycznej i Filmowej. Od 8 do 10 czerwca Czocha zamieni się w Twierdzę Smaków. W tym roku szczególnie zapraszamy całe rodziny z dziećmi, dla których przygotowaliśmy mnóstwo atrakcji. Czekają smoki, czarodzieje i smaczne niespodzianki.

Od średniowiecza do PRLu
Średniowieczne i barokowe przysmaki, najlepsza pod słońcem grochówka z kuchni wojskowej z Kantyny Polowej, słodkie atrakcje i gruzińskie przekąski, ciastka z Bliskiego Wschodu oraz kawa parzona w piasku – to dopiero początek. Magiczna glorietta przy fosie zamieni się w mały Hogwart, gdzie każdy będzie mógł spróbować ciast znanego czarodzieja. Wśród mandragor i eliksirów przyrządzane będą smaczne muffiny, ciastka marchewkowe i inne smakołyki znane z sagi o młodym czarodzieju. W kawiarni myśliwskiej nie zabraknie słynnego piwa kremowego, które do niedawna można było spotkać tylko w pubie Pod Trzema Miotłami.

Gdy czarodzieje będą serwować specjały z ulicy Pokątnej, karczmarze rozpalą ogień. Na Smoczym Grillu smażyć się będą kiełbasy, kaszanki, nadziewane ziemniaki i szaszłyki wegetariańskie. Wszystko to w scenerii fantastycznie wykreowanego świata George’a Martina.
Na dziedzińcach zamku Czocha pojawią się rycerze, a mistrzowskie walki przeplatane będą zakuwaniem w dyby i prezentacją narzędzi tortur. Na naszą prośbę, francuski czarnoksiężnik przeniósł kilku wieśniaków i rzemieślników do XXI wieku. Znajomi Godfryda de Montmirail i poczciwego Jacquouille wprawią Państwa w świetny nastrój a przy okazji odwzorują prawdziwą pracownię rzemieślniczą. Goście, Goście już do nas przybywają!

REKLAMA

Zamkowa kuchnia przygotowała z okazji festiwalu wyjątkowe dania, w tym roku to francuskie flaczki i węgierskie langosze, nie zabraknie również zielonych pierogów z bobu. Pickled Herring Smørrebrød to tradycyjna duńska kanapka z masłem, śledziem, cebulą i koperkiem, która będzie można spróbować zaraz po wejściu na zamkowy dziedziniec. Goście spróbują również duńskich ciasteczek „Tivoli Caramel Sea Salt” z karmelem i solą morską.

W zamkowej fosie schodzimy do średniowiecza: tam czekać będą polewki, kasze, breje i brejki, gęsie pipki, pieczone mięsiwo, ryby i przepiórki. Przyrządzane będą także ryby z dołu ziemnego.

– Od lat hitem festiwalu jest kuchnia PRLu. Opryskliwe sprzedawczynie serwują golonki, sztućce są przymocowane łańcuchami do stolików, ale nasi dojrzali już goście z sentymentem patrzą na te „atrakcje” – śmieje się Jarosław Kuczyński, dyrektor Zamku Czocha.
Z uśmiechem natomiast witać będą goście z Gruzji serwujący badridżani gruzińskie danie ze smażonego bakłażana nadziewanego pastą z orzechów włoskich i czosnku, chaczapuri adżaruli oraz smażone chinkali, czyli słynne mięsne pierożki w kształcie sakiewek ze smażoną cebulą oraz masoni. Ekipa muzealna z Domu Śląskiego w Ziębicach zaprasza na warsztaty robienia klusek śląskich, będą również gawędy o ziołach, wschodnich słodyczach, a także specjalne zwiedzanie śladem zamkowych tajnych przejść.

Zamek zabawy
W tym roku Twierdza Smaków będzie również Twierdzą Zabawy. Na najmłodszych czekają konkursy i niespodzianki, m.in. warsztaty tworzenia obrazów z suszonych kwiatów, konstrukcji banjo, lepienia w glinie. Stworzyliśmy również Państwa warsztat tkacki, a także młynopiekarnię, gdzie każde dziecko będzie mogło ulepić i wypiec pyszny podpłomyk, najstarszą formę chleba. Będzie również czas na naukę strzelania z kuszy.
Czym jest jedzenie bez pięknych wnętrz i muzyki? W zamkowych ogrodach spotkacie piękną Marię Antoninę, a także – to już inna epoka – rycerzy. Pomiędzy gośćmi pojawią się także muzycy a wieczorem czeka wielka biesiada. Nie zabraknie również konkursów, których zwycięzcy spróbują najlepszych przysmaków z naszych stoisk.
Zamek Czocha to średniowieczna twierdza przebudowywana w ciągu wieków. Swój dzisiejszy kształt uzyskała na początku XX wieku, kiedy kupił ją Ernst F. Gütschow i zamienił w bajkową rezydencję. Wtedy powstało ponad sześćdziesiąt sekretnych przejść, które łączą podziemia z komnatami i inne pomieszczenia na różnych kondygnacjach. W czasie festiwalu będzie można obejrzeć cały zamek, od piwnic po wieżę.

Trzy dni świetnej zabawy i porządnego jadła. Jak zamek stary, tyle pomieści atrakcji.

  • ATRAKCJE DLA CAŁEJ RODZINY PRZEZ CAŁY DZIEŃ:
  • MAGICZNA GLORIETTA przy fosie zamieniona została w mały Hogwart, gdzie każdy będzie mógł spróbować ciast znanego czarodzieja. Wśród mandragor i eliksirów przyrządzane będą smaczne muffiny, ciastka marchewkowe i inne smakołyki znane z sagi o młodym czarodzieju.
  • WARSZATY robienia kluski ziębickiej
  • KAWIARNIA MYŚLIWSKA – słynne piwo kremowe, które do niedawna można było spotkać tylko w pubie Pod Trzema Miotłami.
  • SMOCZY GRILL – w scenerii Gry o Tron karczmarze przygotują ogniste przysmaki. Szaszłyki, również wegetariańskie, kiełbasy i kaszanki. Czekają również nadziewane ziemniaki.
  • MŁYNOPIEKARNIA dla dzieci. Każde dziecko może tu ulepić i wypiec pyszny podpłomyk.
  • NAMIOT ALLADYNA – pustynna kawa i opowieści z dalekich krajów, różana lemoniada i herbata berberyjska, najlepsza na upały
  • LEPIENIE W GLINIE
  • WARSZTATY tworzenia obrazów z suszonych kwiatów
  • NAUKA STRZELANIA Z KUSZY
  • BAR PRL – powrót do dawnych czasów w siermiężnym stylu
  • KANTYNA POLOWA – grochówka z pola walki, konserwy, lemoniady i inne wojskowe specjały
  • ZIELARNIA JURAJSKA –od ziół na urodę po specyfiki dla zdrowia
  • STOISKO DUŃSKIE „DANSKE SPECIALITETER” – Pickled Herring Smørrebrød (tradycyjna duńska kanapka z masłem, śledziem, cebulą i koperkiem – specjalność kuchni duńskiej) Duńskie ciasteczka „Tivoli Caramel Sea Salt” z karmelem i solą morską
  • CYSTERSKIE PODPŁOMYKI – proste, ale jakie smakowite!
  • SŁODYCZE ZE WSCHODU – baklavy i inne przysmaki
  • FOSA ŚREDNIOWIECZA – spróbuj dań, którymi zajadali się nasi przodkowie
  • U GRUZINA – Badridżani gruzińskie danie ze smażonego bakłażana nadziewanego pastą z orzechów włoskich i czosnku, chaczapuri adżaruli oraz smażone chinkali, czyli słynne mięsne pierożki w kształcie sakiewek ze smażoną cebulą oraz masoni. wystawcy z Gruzji przygotowali narodowy strój gruziński dla najmłodszych, w którym można się sfotografować.
  • STOISKA RZEMIEŚLNICZE na wszystkich naszych dziedzińcach
  • ZWIEDZANIE ZAMKU Z PRZEWODNIKIEM – czterdzieści tajnych przejść i setki tajemnic
  • RESTAURACJA ZAMKOWA – w tym roku królują flaki po francusku i węgierski Lankosz

Twierdza Smaków – Festiwal Kuchni Historycznej i Filmowej 8-10 czerwca 2023 roku, codziennie od godz. 10.00 do 18.00
Organizatorzy: Zamek Czocha, Fundacja Projekt Historia

fot. użyczona

Fot. uzyczone

fot. użyczona / Festiwal Smaków

fot. użyczona / Festiwal Smaków

fot. użyczona / Festiwal Smaków

fot. użyczona / Festiwal Smaków

fot. użyczona / Festiwal Smaków

fot. użyczona / Festiwal Smaków

fot. użyczona / Festiwal Smaków

fot. użyczona / Festiwal Smaków

fot. użyczona / Festiwal Smaków

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Artykuł powierzony

To jest artykuł powierzony nadeslany przez naszego partnera. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść zawartą w artykule.

Zobacz także