Dodano: 6 czerwca 2023 10:14
Twierdza Smaków. Festiwal Kuchni Historycznej i Filmowej w Zamku Czocha 8-10.06.2023
Tematy: powierzony twierdza smaków zamek czocha
Jakie ciastka jadał Harry Potter? W co bawili się średniowieczni biesiadnicy? Czym są pączki katalońskie i jakie kanapki jedzą piraci? Po raz kolejny najpiękniejszy zamek na Dolnym Śląsku zaprasza na Festiwal Kuchni Historycznej i Filmowej. Od 8 do 10 czerwca Czocha zamieni się w Twierdzę Smaków. W tym roku szczególnie zapraszamy całe rodziny z dziećmi, dla których przygotowaliśmy mnóstwo atrakcji. Czekają smoki, czarodzieje i smaczne niespodzianki.
Od średniowiecza do PRLu
Średniowieczne i barokowe przysmaki, najlepsza pod słońcem grochówka z kuchni wojskowej z Kantyny Polowej, słodkie atrakcje i gruzińskie przekąski, ciastka z Bliskiego Wschodu oraz kawa parzona w piasku – to dopiero początek. Magiczna glorietta przy fosie zamieni się w mały Hogwart, gdzie każdy będzie mógł spróbować ciast znanego czarodzieja. Wśród mandragor i eliksirów przyrządzane będą smaczne muffiny, ciastka marchewkowe i inne smakołyki znane z sagi o młodym czarodzieju. W kawiarni myśliwskiej nie zabraknie słynnego piwa kremowego, które do niedawna można było spotkać tylko w pubie Pod Trzema Miotłami.
Gdy czarodzieje będą serwować specjały z ulicy Pokątnej, karczmarze rozpalą ogień. Na Smoczym Grillu smażyć się będą kiełbasy, kaszanki, nadziewane ziemniaki i szaszłyki wegetariańskie. Wszystko to w scenerii fantastycznie wykreowanego świata George’a Martina.
Na dziedzińcach zamku Czocha pojawią się rycerze, a mistrzowskie walki przeplatane będą zakuwaniem w dyby i prezentacją narzędzi tortur. Na naszą prośbę, francuski czarnoksiężnik przeniósł kilku wieśniaków i rzemieślników do XXI wieku. Znajomi Godfryda de Montmirail i poczciwego Jacquouille wprawią Państwa w świetny nastrój a przy okazji odwzorują prawdziwą pracownię rzemieślniczą. Goście, Goście już do nas przybywają!
Zamkowa kuchnia przygotowała z okazji festiwalu wyjątkowe dania, w tym roku to francuskie flaczki i węgierskie langosze, nie zabraknie również zielonych pierogów z bobu. Pickled Herring Smørrebrød to tradycyjna duńska kanapka z masłem, śledziem, cebulą i koperkiem, która będzie można spróbować zaraz po wejściu na zamkowy dziedziniec. Goście spróbują również duńskich ciasteczek „Tivoli Caramel Sea Salt” z karmelem i solą morską.
W zamkowej fosie schodzimy do średniowiecza: tam czekać będą polewki, kasze, breje i brejki, gęsie pipki, pieczone mięsiwo, ryby i przepiórki. Przyrządzane będą także ryby z dołu ziemnego.
– Od lat hitem festiwalu jest kuchnia PRLu. Opryskliwe sprzedawczynie serwują golonki, sztućce są przymocowane łańcuchami do stolików, ale nasi dojrzali już goście z sentymentem patrzą na te „atrakcje” – śmieje się Jarosław Kuczyński, dyrektor Zamku Czocha.
Z uśmiechem natomiast witać będą goście z Gruzji serwujący badridżani gruzińskie danie ze smażonego bakłażana nadziewanego pastą z orzechów włoskich i czosnku, chaczapuri adżaruli oraz smażone chinkali, czyli słynne mięsne pierożki w kształcie sakiewek ze smażoną cebulą oraz masoni. Ekipa muzealna z Domu Śląskiego w Ziębicach zaprasza na warsztaty robienia klusek śląskich, będą również gawędy o ziołach, wschodnich słodyczach, a także specjalne zwiedzanie śladem zamkowych tajnych przejść.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamek zabawy
W tym roku Twierdza Smaków będzie również Twierdzą Zabawy. Na najmłodszych czekają konkursy i niespodzianki, m.in. warsztaty tworzenia obrazów z suszonych kwiatów, konstrukcji banjo, lepienia w glinie. Stworzyliśmy również Państwa warsztat tkacki, a także młynopiekarnię, gdzie każde dziecko będzie mogło ulepić i wypiec pyszny podpłomyk, najstarszą formę chleba. Będzie również czas na naukę strzelania z kuszy.
Czym jest jedzenie bez pięknych wnętrz i muzyki? W zamkowych ogrodach spotkacie piękną Marię Antoninę, a także – to już inna epoka – rycerzy. Pomiędzy gośćmi pojawią się także muzycy a wieczorem czeka wielka biesiada. Nie zabraknie również konkursów, których zwycięzcy spróbują najlepszych przysmaków z naszych stoisk.
Zamek Czocha to średniowieczna twierdza przebudowywana w ciągu wieków. Swój dzisiejszy kształt uzyskała na początku XX wieku, kiedy kupił ją Ernst F. Gütschow i zamienił w bajkową rezydencję. Wtedy powstało ponad sześćdziesiąt sekretnych przejść, które łączą podziemia z komnatami i inne pomieszczenia na różnych kondygnacjach. W czasie festiwalu będzie można obejrzeć cały zamek, od piwnic po wieżę.
Trzy dni świetnej zabawy i porządnego jadła. Jak zamek stary, tyle pomieści atrakcji.
- ATRAKCJE DLA CAŁEJ RODZINY PRZEZ CAŁY DZIEŃ:
- MAGICZNA GLORIETTA przy fosie zamieniona została w mały Hogwart, gdzie każdy będzie mógł spróbować ciast znanego czarodzieja. Wśród mandragor i eliksirów przyrządzane będą smaczne muffiny, ciastka marchewkowe i inne smakołyki znane z sagi o młodym czarodzieju.
- WARSZATY robienia kluski ziębickiej
- KAWIARNIA MYŚLIWSKA – słynne piwo kremowe, które do niedawna można było spotkać tylko w pubie Pod Trzema Miotłami.
- SMOCZY GRILL – w scenerii Gry o Tron karczmarze przygotują ogniste przysmaki. Szaszłyki, również wegetariańskie, kiełbasy i kaszanki. Czekają również nadziewane ziemniaki.
- MŁYNOPIEKARNIA dla dzieci. Każde dziecko może tu ulepić i wypiec pyszny podpłomyk.
- NAMIOT ALLADYNA – pustynna kawa i opowieści z dalekich krajów, różana lemoniada i herbata berberyjska, najlepsza na upały
- LEPIENIE W GLINIE
- WARSZTATY tworzenia obrazów z suszonych kwiatów
- NAUKA STRZELANIA Z KUSZY
- BAR PRL – powrót do dawnych czasów w siermiężnym stylu
- KANTYNA POLOWA – grochówka z pola walki, konserwy, lemoniady i inne wojskowe specjały
- ZIELARNIA JURAJSKA –od ziół na urodę po specyfiki dla zdrowia
- STOISKO DUŃSKIE „DANSKE SPECIALITETER” – Pickled Herring Smørrebrød (tradycyjna duńska kanapka z masłem, śledziem, cebulą i koperkiem – specjalność kuchni duńskiej) Duńskie ciasteczka „Tivoli Caramel Sea Salt” z karmelem i solą morską
- CYSTERSKIE PODPŁOMYKI – proste, ale jakie smakowite!
- SŁODYCZE ZE WSCHODU – baklavy i inne przysmaki
- FOSA ŚREDNIOWIECZA – spróbuj dań, którymi zajadali się nasi przodkowie
- U GRUZINA – Badridżani gruzińskie danie ze smażonego bakłażana nadziewanego pastą z orzechów włoskich i czosnku, chaczapuri adżaruli oraz smażone chinkali, czyli słynne mięsne pierożki w kształcie sakiewek ze smażoną cebulą oraz masoni. wystawcy z Gruzji przygotowali narodowy strój gruziński dla najmłodszych, w którym można się sfotografować.
- STOISKA RZEMIEŚLNICZE na wszystkich naszych dziedzińcach
- ZWIEDZANIE ZAMKU Z PRZEWODNIKIEM – czterdzieści tajnych przejść i setki tajemnic
- RESTAURACJA ZAMKOWA – w tym roku królują flaki po francusku i węgierski Lankosz
Twierdza Smaków – Festiwal Kuchni Historycznej i Filmowej 8-10 czerwca 2023 roku, codziennie od godz. 10.00 do 18.00
Organizatorzy: Zamek Czocha, Fundacja Projekt Historia

To jest artykuł powierzony nadeslany przez naszego partnera. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść zawartą w artykule.
Zobacz także
- Przed nami dwa upalne dni. Alert drugiego stopnia dla Wałbrzycha!
- Wracają kontrole na granicy z Niemcami. Tymczasowe rozwiązanie od poniedziałku
- Dolny Śląsk na VI Dorocznym Dialogu Politycznym
- Lądek-Zdrój czeka na turystów. Ślady powodzi znikają, piękno zostaje
- Zwierzak na wynos – nietypowa akcja w Świdnicy
- Stare Bogaczowice. Ważna droga do remontu – ruszają prace
Najczęściej czytane
Sytuacja trudna do zaakceptowania. Władze Wałbrzycha komentują sprawę hospicjum
Ponad 90 tysięcy odwiedzających i 600 tysięcy złotych przychodu. Wieża widokowa w Parku Sobieskiego kończy rok działalności
Głuszyca ma wody termalne, ale bez szans na kąpieliska. Miasto rozważa inne wykorzystanie odwiertu
Wałbrzych. Inwestycja za pięćset milionów Euro
Renata Wierzbicka nie chce być prezesem hospicjum. Pozostanie jednak w zarządzie