Dodano: 24 czerwca 2019 11:37

„Tajemniczy kociołek” i „Gulasz rudej” faworytami imprezy Grill&Gulasz w Walimiu

Tematy: 


„Tajemniczy kociołek” restauracji Osówka, „Gulasz Rudej” przygotowany przez Panią Danutę Lewandowską oraz „Biały gulasz” Walimia Rajdowego – oto troje laureatów tegorocznego święta grilla i gulaszu jaki odbył się w minioną niedzielę w Walimiu.

W konkursie na najlepszy gulasz wzięło udział 9 zespołów. W tym roku „menu” konkursowe rozszerzono o potrawy z grilla. Tu bezkonkurencyjni okazali się rajdowcy z „Rajdowego Walimia’ , którzy których hamburgery zachwycały gości.

Zdaniem komisji konkursowej każda z przygotowanych potraw zachwycała smakiem i mistrzostwem wykonania. Podkreślano niespotykane kombinacje smaków i dodatków – od mocno mięsnych i ostrych, po aromatyczne, półsłodkie
i delikatne gulasze.

Tegoroczne laury zwycięstwa przypadły Restauracji Osówka za „Tajemniczy kociołek”. Drugie miejsce zajęła Danuta Lewandowska za „Gulasz Rudej” i Rajdowy Walim za „Biały gulasz”. Wyróżniono także gulasz autobusiarza i gulasz z dzika.

Na wysokości zadania stanęli pracownicy Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu, którzy przygotowali grillowane szaszłyki. Wójt Adam Hausmann oprócz gulaszu zaskoczył grillowaną karkówką, filetami z kurczaka w majonezie i… krewetkami.

Festiwal Grill and Gulasz. Walim. fot. użyczone / UG Walim

© DTP Service s.c. Wałbrzych 2015