Dodano: 7 lutego 2017 18:03

Książ od kuchni w obiektywie Louisa Hardouina, nadwornego kucharza Hochbergów

Tematy: 


Już 14 lutego turyści zobaczą Książ jakiego nie znali, zamek z czasów Hochbergów. Rezydencję wypełnioną dziełami sztuki, otoczoną kwitnącymi ogrodami, po której krzątało się ponad 300 służących. To Książ utracony na skutek I i II wojny światowej, a dzięki wystawie „Książ od kuchni” – odzyskany.

W okresie wojennym i powojennym zamek został zdewastowany i rozkradziony. Tym bardziej fascynuje to, jakim był za czasów, gdy władała nim jedna z najpotężniejszych i najbogatszych rodzin na Śląsku. Przewodnicy prześcigają się w opowieściach o majestatycznym Książu, odwiedzanym przez koronowane głowy Europy. Do tej pory były to jednak tylko opowieści.

Wszystko zmieni się niebawem, bo już 14 lutego 2017, gdy odwiedzający nie tylko o świetności zamku usłyszą, ale również ją zobaczą – na dawnych fotografiach, wykonanych przez samego Louisa Hardouina, nadwornego kucharza Hochbergów w latach 1909- 1926.

To właśnie dzięki niezwykłej pasji tego mistrza sztuki kulinarnej odzyskaliśmy tak ważny fragment z historii Książa. Wykonywane przez niego zdjęcia to nie prosta rejestracja otaczającej go rzeczywistości, to emocjonalny przekaz osobowości interesującej i zajmującej ważną pozycję na dworze Hochbergów, która bardzo aktywnie w tej rzeczywistości uczestniczyła i ją współtworzyła. „Są to obrazy zatopionej w zieleni dumnej bryły zamku i jego okolic, arystokratycznych właścicieli i zatrudnianych przez nich pracowników. Hardouin uchwycił swoim aparatem krajobrazy wszystkich pór roku – tutejszą florę i faunę, zatrzymał w kadrze widoki ziemi wałbrzyskiej oraz Pszczyny i wielu miejsc, które odwiedzał podczas podróży po Europie. Kochający mąż i ojciec czule przedstawiał żonę i synów. Chętnie fotografował też książęce dzieci spędzające czas z Hardouinami. Dokumentował życie dworu portretując: nianie, lokajów, kucharzy, straż, leśników, nauczycieli, stajennych, stangretów, forysiów, ogrodników, rzeźników, służby porządkowe, strażaków, rolników i zarządców… Dzięki temu świadectwu łatwiej zrozumieć złożoność wielkiego organizmu jakim był Książ w czasach ostatnich Hochbergów na zamku” – opisuje Beata Lejman, autorka scenariusza wystawy.

Spośród ponad 1500 zdjęć, około 200 zostało wybranych do stworzenia stałej wystawy w Apartamentach Daisy (sale na drugim piętrze od północy) p.t. „Książ od kuchni”. Niespodzianką będzie możliwość skorzystania w ramach ekspozycji z sześciu stanowisk stereoskopowych pozwalających na trójwymiarowe oglądanie zdjęć. Ze względu na mnogość tematyczną fotografii wystawa podzielona została na trzy części:

  • Sala I – „Zamek, Ziemia, Zieleń, Zwierzęta” (Książ i otaczająca go przyroda)
  • Sala II (dawna sypialnia Daisy) – „Hochbergowie i ich dwór” (życie codzienne książęcej rodziny i pracowników zamku)
  • Sala III – „Album Rodzinny Hardouinów” (losy głównego bohatera i jego najbliższych).

Wystawie towarzyszy album, w którym zamieszczonych zostało znacznie więcej zdjęć z opisami oraz interesujące eseje na temat Louisa Hardouina, jego związanych z Książem losów oraz historii odnalezienia bezcennych zdjęć .

Dzięki wystawie, która przeniesie nas wehikułem czasu w pierwsze dziesięciolecia ubiegłego wieku, zamek stanie się na nowo Książem z czasów Hochbergów. Wraz z otwarciem wystawy rozpocznie się nowy okres w dziejach zamku, odtąd najbogatszego w dokumentację fotograficzną w całej Polsce.

Zapraszamy od 14 lutego 2017 roku – to historyczna data!

Wstęp na wystawę „Książ od kuchni” jest w cenie zwiedzania zamku (wystawa nie jest biletowana dodatkowo).

 

Zamek Książ, początek XX wieku. Widok wieży z budynku bramnego. Fot. Louis Hardouin

Zamek Książ, początek XX w., Eugenie z synem Louisem. Fot. Louis Hardouin

Zamek Książ, początek XX w., Zamkowi ogrodnicy. Fot. Louis Hardouin

Zamek Książ, początek XX w., Louis Hardouin, autoportret. Fot. Louis Hardouin

Zamek Książ, początek XX w., Hrabia Alexander von Hochberg i Louis Hardouin Jr. Fot. Louis Hardouin

Zamek Książ, początek XX w., Rodzina Hardouin. Fot. Louis Hardouin

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Zobacz także