Tematy: sponsorowany
Wstawienie talerza do piekarnika na kilka minut to świetny sposób na dłuższe utrzymywanie ciepła posiłku, ale prawdopodobnie zastanawiasz się, jakie modele można tam umieszczać? Jeśli tak, to dobrze trafiłeś. Stworzyliśmy ten sprytny przewodnik, aby pomóc Ci poruszać się po świecie bezpiecznych w piekarniku kompletów tego typu naczyń, dostarczając wszystkie potrzebne informacje w jednym miejscu.
Istnieje kilka doskonałych materiałów talerzy pozwalających na umieszczenie ich w piekarniku, lecz trzeba pamiętać o tym, że różnią się między sobą właściwościami. Chociaż wymienione poniżej nie są narażone na uszkodzenia, to te z ozdobnymi ozdobami mogą zawierać również inne potencjalnie niepożądane materiały, więc należy ich unikać.
Kamionka to rodzaj zastawy stołowej formowanej z gliny i wypalanej w bardzo wysokich temperaturach w celu uzyskania gładkiej, szklistej powierzchni. Materiał ten można bez problemu podgrzać do temperatury nawet 260 stopni Celsjusza, a gruby materiał bardzo dobrze utrzymuje ciepło żywności. Kamionka jest dostępna w wielu różnych stylach, kształtach i kolorach, co pomaga w dopasowaniu ich do danej kuchni.
Szkło hartowane to niezawodny materiał kuchenny, który doskonale znosi wysokie temperatury. Szybko przewodzi ciepło, więc podgrzewanie szklanych talerzy w piekarniku jest zwykle dość szybkie. Talerze wykonane ze szkła skutecznie zatrzymują ciepło, a im grubszy talerz, tym dłużej będzie ciepły.
Talerze metalowe są rzadkością na rynku, ale są jak najbardziej dostępne i można je bezpiecznie używać w piekarniku. Płyty wykonane z gęstszych, grubszych metali, takich jak żeliwo, będą lepiej zatrzymywać ciepło niż cienkie metale, takie jak stal nierdzewna.
Chociaż metal może być fajnym pomysłem do sporadycznego użytku, przy codziennym użytkowaniu mogą stać się niewygodne, zwłaszcza jeśli mowa o tych wykonanych z ciężkiego żeliwa. Uczulamy też przed umieszczaniem ich w mikrofalówkach oraz zmywarkach!
Porcelana to materiał gliniany, który jest wypalany w nieco niższych temperaturach niż kamionka i jest jednym z najpopularniejszych materiałów stołowych.
Talerze wykonane z porcelany utrzymują ciepło prawie tak samo dobrze jak kamionka i są dostępne we wszystkich kolorach i wzorach, jakie można sobie wyobrazić. Porcelana jest również bezpieczna w kuchence mikrofalowej i zamrażarce, co czyni ją wszechstronną opcją i kolejnym doskonałym wyborem dla materiału na talerze, który można bezpiecznie przechowywać w piekarniku.
Jak widać, podgrzewanie dań znajdujących się na talerzu w piekarniku nie jest w żadnym razie niczym niecodziennym. Należy jedynie pamiętać o tym, że proces też nie może być uskuteczniany w przypadku każdego modelu. Dlatego przy wyborze własnego kompletu warto mieć na uwadze dostosowane do piekarnika typy. Kto wie, może to właśnie będzie motywacją, aby częściej odgrzewać posiłki w ten sposób? Nigdy nic nie wiadomo!
/Artykuł sponsorowany/
To jest artykuł sponsorowany nadeslany przez naszego klienta. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść zawartą w artykule.