Dodano: 4 lutego 2016 06:00

Czy wiecie, że kiedyś pączki jadano na słono, a najlepsze są te zawijane jak pierogi? Oto kilka innych ciekawostek na temat pączków

Postaw mi kawę na buycoffee.to

10 ciekawostek na temat pączków i tłustego czwartku

1. Historia pączków jest długa i zawiła. Wiadomo, że tradycja smażenia pączków nie wywodzi się z Polski. Prawdopodobnie korzeniami sięga do Bliskiego Wschodu lub starożytnego Rzymu.

2. Włosi swoje pączki (a właściwie ptysie) czyli Zeppole jedzą 19 marca – w obchodzony akurat dzień ojca.

REKLAMA

3. Kiedyś pączki były robione z ciasta chlebowego – nadziewano je słoniną i smażono w smalcu. To dopiero kaloryczna wersja pączka!

4. Amerykańskie pączki znamy pod nazwą doughtnuts – mają postać barwnie zdobionych i lukrowanych obwarzanków .

5. Pączki wiedeńskie zwane też hiszpańskimi przygotowuje się z ciasta parzonego. Są lżejsze od tradycyjnych i nie posiadają nadzienia.

6. Co roku w tłusty czwartek w wielu miastach Polski odbywają się mistrzostwa w jedzeniu pączków na czas. Rekordziści w ciągu 20 minut są w stanie zjeść nawet 30 pączków!

7. Dawniej wybrane pączki nadziewano orzechami lub migdałami. Ten, komu trafił się migdał albo orzech, miał zapewnione szczęście.

8. W tłusty czwartek Polak zjada przeciętnie 2,5 pączka. W sumie cały naród zjada ich niemal 100 milionów!

9. W Holandii pączki Oliebollen je się w sylwestra i w Nowy Rok. Pączki te nadziewa się rodzynkami, suszoną żurawiną i jabłkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

10. O dobrej konsystencji pączka świadczy jego kształt. Podobno najlepiej, jeśli jest lekko wklęsły na środku.

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych



04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zobacz także