Dodano: 11 lutego 2021 07:09

Dziś Tłusty Czwartek. Pączkowy patrol Dziennika Wałbrzych rusza w miasto! [FILM+FOTO]

Tematy: 


Na ulice Wałbrzycha rusza wóz reporterski Dziennika Wałbrzych, którego bagażnik jest wypełniony po brzegi pączkami wałbrzyskiej Cukierni Frąckowiak. Będziemy przemierzać miasto i tym, którzy są dziś najbardziej zapracowani, wręczać słodkie paczki pączków.

Tradycyjne akcje rozdawania pączków z powodu pandemii raczej nie wchodzą w grę, dlatego w tym roku postanowiliśmy podejść do sprawy innowacyjne. Paczki pączków trafią do tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu by odwiedzić cukiernię. Kto to będzie? Niespodzianka. Relację na pewno umieścimy po południu w naszym serwisie – mówi Jacek Zych, redaktor naczelny Dziennika Wałbrzych.

Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce zgodnie z tradycją tego dnia dozwolone jest objadanie się bez granic.

Największa popularnością wśród łasuchów cieszą się pączki z marmoladą, ale tego dnia jemy także faworki czy specjalnie smażone oponki. W Cukierni Frąckowiak, która jest dziś partnerem naszej akcji na tłusty czwartek przygotowano sześćdziesiąt tysięcy pączków!

Każda prywatna cukiernia ma swoją recepturę, którą na tłusty czwartek szykuje. Tę recepturę mamy jeszcze po ojcu, z lat czterdziestych, gdzieś tam znalazłem jego zapiski – mówi Henryk Frąckowiak, właściciel Cukierni Frąckowiak.

Najpopularniejsze są pączki z dziką różą i marmoladą, ale nie zabraknie pączków z budyniem, czekoladą,  wiśniami, maliną czy adwokatem.

Dobry pączek powinien mieć i cukier, i mleko, i masło, i wszystkie dodatki. Powinien być pulchny, a nie suchy – dodaje Frąckowiak.

Jeżeli zobaczycie wóz reporterski Dziennika Wałbrzych i zwrócicie na siebie nasza uwagę to być może i do Was trafi paczka pączków. Po ulicach Wałbrzycha i Szczawna-Zdroju będziemy kursować między godziną 10.oo i 13.oo.

Zobacz także

© DTP Service s.c. Wałbrzych 2015