Dodano: 14 lutego 2017 08:29

Bajkowy świat zamku Furstenstein. Otwarcie i wernisaż fotografii Louisa Hardouina w Zamku Książ

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tematy: 


Po wczorajszym, cieszącym się olbrzymim zainteresowaniem otwarciu, od dziś w salach Zamku Książ można oglądać wyjątkową wystawę fotografii Lousia Hardouina – nadwornego szefa kuchni Hochbergów, który realizując swoją fotograficzną pasję przez kilka lat pobytu w zamku dokumentował życie dworu. Na 300 wystawionych zdjęciach zobaczyć możemy scenki z życia na zamku, portrety domowników gości i pracowników zamkowych. Wykonane z ogromną swadą, wyobraźnią i często ogromną dawką satyry obrazy tworzą opowieść inną niż wszystko, co to tej pory znaliśmy. Hardouin nie trzymając się konwenansów mieszał pasję dokumentalisty z potężną dawką abstrakcyjnego poczucia humoru otrzymując zaskakujące rezultaty.

Wystawa zaprojektowana została w sposób, żeby nie znudzić oglądających. Kurator wystawy i autorka scenariusza – dr Beata Lejman z Muzeum Narodowego we Wrocławiu dzieliła ją na trzy tematyczne części, rozmieszczone w trzech kolejnych salach. Zróżnicowanie formatu prezentowanych prac i ciekawy scenariusz, według którego zostały ułożone – to wszystko sprawia, że oglądając wystawę  przenosimy się w bajkowy niemal świat zamku Furstenstein z początku XX wieku.

Wystawa mogła powstać dzięki kilkumiesięcznej pracy dziennikarza Radia Wrocław Michała Wyszowskiego, Mateusza Mykytyszyna z Fundacji Księżnej Daisy oraz ówczesnego prezesa Zamku Książ – Krzysztofa Urbańskiego, którym udało się skontaktować z mieszkającą w Kanadzie wnuczką Hardouina Joan Wessel. To dzięki jej uprzejmości możliwe było zdigitalizowanie i sprowadzenie do Polski kolekcji ponad tysiąca fotografii wykonanych przez jej dziadka. Sama Joan Wessel, obecna na wczorajszym otwarciu i wernisażu wystawy, nie kryła wzruszenia i zaskoczenia tak spektakularnym zakończeniem historii jej rodzinnego archiwum.

REKLAMA

Zbiór fotografii Luoisa Hardouina to największe w Europie archiwum tak wyczerpująco dokumentujące życie na jednym z największych dworów ówczesnego kontynentu i, na co liczą organizatorzy – powinna stać się hitem. Od dziś (14 lutego) jest dostępna dla zwiedzających Zamek Książ.

W Zamku Książ odbył się otwarcie i wernisaż wystawy fotografii wykonanych przez Louisa Hardouina – zamkowego kucharza rodziny Hochbergów. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

W Zamku Książ odbył się otwarcie i wernisaż wystawy fotografii wykonanych przez Louisa Hardouina – zamkowego kucharza rodziny Hochbergów. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

W Zamku Książ odbył się otwarcie i wernisaż wystawy fotografii wykonanych przez Louisa Hardouina – zamkowego kucharza rodziny Hochbergów. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

W Zamku Książ odbył się otwarcie i wernisaż wystawy fotografii wykonanych przez Louisa Hardouina – zamkowego kucharza rodziny Hochbergów. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

W Zamku Książ odbył się otwarcie i wernisaż wystawy fotografii wykonanych przez Louisa Hardouina – zamkowego kucharza rodziny Hochbergów. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

W Zamku Książ odbył się otwarcie i wernisaż wystawy fotografii wykonanych przez Louisa Hardouina – zamkowego kucharza rodziny Hochbergów. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W Zamku Książ odbył się otwarcie i wernisaż wystawy fotografii wykonanych przez Louisa Hardouina – zamkowego kucharza rodziny Hochbergów. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

W Zamku Książ odbył się otwarcie i wernisaż wystawy fotografii wykonanych przez Louisa Hardouina – zamkowego kucharza rodziny Hochbergów. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

W Zamku Książ odbył się otwarcie i wernisaż wystawy fotografii wykonanych przez Louisa Hardouina – zamkowego kucharza rodziny Hochbergów. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

W Zamku Książ odbył się otwarcie i wernisaż wystawy fotografii wykonanych przez Louisa Hardouina – zamkowego kucharza rodziny Hochbergów. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

W Zamku Książ odbył się otwarcie i wernisaż wystawy fotografii wykonanych przez Louisa Hardouina – zamkowego kucharza rodziny Hochbergów. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

W Zamku Książ odbył się otwarcie i wernisaż wystawy fotografii wykonanych przez Louisa Hardouina – zamkowego kucharza rodziny Hochbergów. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

W Zamku Książ odbył się otwarcie i wernisaż wystawy fotografii wykonanych przez Louisa Hardouina – zamkowego kucharza rodziny Hochbergów. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

W Zamku Książ odbył się otwarcie i wernisaż wystawy fotografii wykonanych przez Louisa Hardouina – zamkowego kucharza rodziny Hochbergów. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

W Zamku Książ odbył się otwarcie i wernisaż wystawy fotografii wykonanych przez Louisa Hardouina – zamkowego kucharza rodziny Hochbergów. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

W Zamku Książ odbył się otwarcie i wernisaż wystawy fotografii wykonanych przez Louisa Hardouina – zamkowego kucharza rodziny Hochbergów. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

W Zamku Książ odbył się otwarcie i wernisaż wystawy fotografii wykonanych przez Louisa Hardouina – zamkowego kucharza rodziny Hochbergów. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

W Zamku Książ odbył się otwarcie i wernisaż wystawy fotografii wykonanych przez Louisa Hardouina – zamkowego kucharza rodziny Hochbergów. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

W Zamku Książ odbył się otwarcie i wernisaż wystawy fotografii wykonanych przez Louisa Hardouina – zamkowego kucharza rodziny Hochbergów. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

W Zamku Książ odbył się otwarcie i wernisaż wystawy fotografii wykonanych przez Louisa Hardouina – zamkowego kucharza rodziny Hochbergów. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

W Zamku Książ odbył się otwarcie i wernisaż wystawy fotografii wykonanych przez Louisa Hardouina – zamkowego kucharza rodziny Hochbergów. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zobacz także