Dodano: 4 lutego 2016 06:00
Czy wiecie, że kiedyś pączki jadano na słono, a najlepsze są te zawijane jak pierogi? Oto kilka innych ciekawostek na temat pączków
10 ciekawostek na temat pączków i tłustego czwartku
1. Historia pączków jest długa i zawiła. Wiadomo, że tradycja smażenia pączków nie wywodzi się z Polski. Prawdopodobnie korzeniami sięga do Bliskiego Wschodu lub starożytnego Rzymu.
2. Włosi swoje pączki (a właściwie ptysie) czyli Zeppole jedzą 19 marca – w obchodzony akurat dzień ojca.
3. Kiedyś pączki były robione z ciasta chlebowego – nadziewano je słoniną i smażono w smalcu. To dopiero kaloryczna wersja pączka!
4. Amerykańskie pączki znamy pod nazwą doughtnuts – mają postać barwnie zdobionych i lukrowanych obwarzanków .
5. Pączki wiedeńskie zwane też hiszpańskimi przygotowuje się z ciasta parzonego. Są lżejsze od tradycyjnych i nie posiadają nadzienia.
6. Co roku w tłusty czwartek w wielu miastach Polski odbywają się mistrzostwa w jedzeniu pączków na czas. Rekordziści w ciągu 20 minut są w stanie zjeść nawet 30 pączków!
7. Dawniej wybrane pączki nadziewano orzechami lub migdałami. Ten, komu trafił się migdał albo orzech, miał zapewnione szczęście.
8. W tłusty czwartek Polak zjada przeciętnie 2,5 pączka. W sumie cały naród zjada ich niemal 100 milionów!
9. W Holandii pączki Oliebollen je się w sylwestra i w Nowy Rok. Pączki te nadziewa się rodzynkami, suszoną żurawiną i jabłkiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
10. O dobrej konsystencji pączka świadczy jego kształt. Podobno najlepiej, jeśli jest lekko wklęsły na środku.

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Zobacz także
- Stare Bogaczowice. Ważna droga do remontu – ruszają prace
- Absolutorium dla Zarządu Powiatu. Radni ocenili budżet
- Oficjalnie ruszyły wakacje! Czarodziejska Góra w Jedlinie-Zdroju już zaprasza
- Wałbrzych zyskuje nową markę! Ultima Auto otwiera salon MG!
- Szczawno-Zdrój. Muszla koncertowa do remontu
- Wałbrzych. Inwestycja za pięćset milionów Euro
Najczęściej czytane
Sytuacja trudna do zaakceptowania. Władze Wałbrzycha komentują sprawę hospicjum
Ponad 90 tysięcy odwiedzających i 600 tysięcy złotych przychodu. Wieża widokowa w Parku Sobieskiego kończy rok działalności
Głuszyca ma wody termalne, ale bez szans na kąpieliska. Miasto rozważa inne wykorzystanie odwiertu
Wałbrzych. Inwestycja za pięćset milionów Euro
Renata Wierzbicka nie chce być prezesem hospicjum. Pozostanie jednak w zarządzie