Dodano: 4 lutego 2016 06:00
Czy wiecie, że kiedyś pączki jadano na słono, a najlepsze są te zawijane jak pierogi? Oto kilka innych ciekawostek na temat pączków
10 ciekawostek na temat pączków i tłustego czwartku
1. Historia pączków jest długa i zawiła. Wiadomo, że tradycja smażenia pączków nie wywodzi się z Polski. Prawdopodobnie korzeniami sięga do Bliskiego Wschodu lub starożytnego Rzymu.
2. Włosi swoje pączki (a właściwie ptysie) czyli Zeppole jedzą 19 marca – w obchodzony akurat dzień ojca.
3. Kiedyś pączki były robione z ciasta chlebowego – nadziewano je słoniną i smażono w smalcu. To dopiero kaloryczna wersja pączka!
4. Amerykańskie pączki znamy pod nazwą doughtnuts – mają postać barwnie zdobionych i lukrowanych obwarzanków .
5. Pączki wiedeńskie zwane też hiszpańskimi przygotowuje się z ciasta parzonego. Są lżejsze od tradycyjnych i nie posiadają nadzienia.
6. Co roku w tłusty czwartek w wielu miastach Polski odbywają się mistrzostwa w jedzeniu pączków na czas. Rekordziści w ciągu 20 minut są w stanie zjeść nawet 30 pączków!
7. Dawniej wybrane pączki nadziewano orzechami lub migdałami. Ten, komu trafił się migdał albo orzech, miał zapewnione szczęście.
8. W tłusty czwartek Polak zjada przeciętnie 2,5 pączka. W sumie cały naród zjada ich niemal 100 milionów!
9. W Holandii pączki Oliebollen je się w sylwestra i w Nowy Rok. Pączki te nadziewa się rodzynkami, suszoną żurawiną i jabłkiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
10. O dobrej konsystencji pączka świadczy jego kształt. Podobno najlepiej, jeśli jest lekko wklęsły na środku.

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

04.02.2016 Wałbrzych Pączki w tłusty czwartek. W cukierniach już od świtu piecze się ich setki. fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

Zobacz także
- Świąteczne godziny otwarcia Parku Aktywności w Jedlinie-Zdroju
- Akcja straży w banku przy ulicy Bolesława Chrobrego. Ewakuowano kilkanaście osób
- Gmina Jedlina-Zdrój wspiera Festiwal Górski i zaprasza mieszkańców do udziału w biegu za 50 zł
- Czy w ciąży można chodzić na basen? Wyjaśniamy
- Wałbrzych. 2,5 tysiąca złotych mandatu dla 40-latka na hulajnodze. Mężczyzna wydmuchał 0,87 promila
- Rusza 4. Żonkilowa Kwesta. Wolontariusze znów będą zbierać na rzecz hospicjum
Najczęściej czytane
Korki znikną z drogi wokół Jeziora Bystrzyckiego? Będzie zmiana organizacji ruchu
Prace społeczne w szkole. Pierwszy krok Wałbrzycha walki z hejtem wśród dzieci
Poranne dachowanie na Żeromskiego. Służby w akcji
Wałbrzych w szoku. Nastolatka odebrała sobie życie. Czas na konkretne rozwiązania – mówią urzędnicy
Zagórze Śląskie. Duże zmiany dla kierowców wokół Jeziora Bystrzyckiego