Tematy: dworzysko szczawno-zdrój
Ogromny sukces szczawieńskiego hotelu i restauracji Dworzysko. Na uroczystej Gali Przewodnika Gault&Millau 2016 jury przyznało Dworzysku 2 „czapki”.
Założony przez legendarnych francuskich krytyków kulinarnych, Gault&Millau jest obok Michelina najbardziej prestiżowym przewodnikiem po gastronomii. Polska to dziesiąty kraj na świecie, w którym go wydano – wcześniej były m.in. Francja, Niemcy, Szwajcaria, Holandia czy Australia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
System ocen opiera się na punktach i symbolu czap kucharskich (odpowiedniku gwiazdek Michelina, lokal może dostać od jednej do pięciu czapek). Oceniane są restauracje, jak i szefowie kuchni. Na ostateczną ocenę składa się wiele elementów, lecz decyduje jakość jedzenia: produkty, techniki przyrządzenia, zestawienia smaków, prezentacja, spójność dań z koncepcją lokalu, sezonowość i jakość składników. Niezależni anonimowi inspektorzy (z Polski, Belgii i Francji) odwiedzili ponad 600 lokali. W przewodniku opisano ich blisko 250, a także setkę hoteli, ciekawe miejsca kulinarno-zakupowe oraz 80 produktów regionalnych.
Podczas Gali Żółtego Przewodnika Gaullt&Millau Polska 2016 po raz drugi (debiut miał miejsce w zeszłym roku) rozdano nagrody najlepszym – w opinii inspektorów – szefom kuchni z Polski. Żółty przewodnik opisuje 390 restauracji w całej Polsce, na sali było obecnych kilkuset szefów kuchni.
Na facebookowym profilu obiektu możemy przeczytać:
– To niezwykle prestiżowe wyróżnienie przyznawane jest najlepszym restauracjom, hotelom i regionalnym specjałom. Inspektorzy Gault&Millau pojawiają się w obiektach anonimowo, oceniają, próbują, sprawdzają… i na podstawie punktacji najlepszym przyznają czapki kucharskie. To dla nas duże wyróżnienie, ogromna radość i duma!!! W 2015 roku cieszyliśmy się jedną czapką, ale nasz Szef Kuchni Wojciech Harapkiewicz przekonywał, że stać nas na więcej! Tak więc chwalimy się i obiecujemy, że starać się będziemy jeszcze bardziej!