Tematy: sponsorowany
Termometr kuchenny to akcesorium, które ułatwia pracę w kuchni każdemu miłośnikowi gotowania. Z jego pomocą w czasie pieczenia mięsa możesz sprawdzić temperaturę wewnątrz przyrządzonego dania. Niejednokrotnie jest ona niższa niż na zewnątrz. Poniżej przedstawiono rodzaje termometrów i ich zalety.
Termometr gastronomiczny to niewielkie urządzenie służące do sprawdzania temperatury w potrawach mięsnych. Sprawdza się w przygotowywaniu dań zawierających jajka. Warto również z niego korzystać podczas gotowania zup i przygotowywania zapiekanek. Termometry kuchenne stosowane są ze względów bezpieczeństwa. Z ich pomocą sprawdzisz, czy osiągnięta temperatura jest odpowiednia. Bakterie znajdujące się w surowym mięsie usuwane są dopiero w temperaturze wynoszącej co najmniej 70℃. Jeśli danie będzie przygotowywane w nieodpowiedni sposób, może dojść do zatrucia pokarmowego u osób spożywających potrawę.
Na rynku można spotkać kilka modeli termometrów do żywności. Do najpopularniejszych należy miernik temperatury z sondą. To akcesorium wyglądem przypominające widelec do grilla. Chcąc odczytać prawidłową temperaturę, produkt należy wbić w najgrubszą część potrawy. Termometr z sondą nie może zostać pozostawiony w produkcie podczas procesu gotowania. Służy jedynie do szybkiego odczytania temperatury.
Kolejnym dostępnym modelem jest analogowy termometr do potraw. Wyposażony został w tarczę, służy do szybkiego odczytu temperatury dania po wyjęciu go z piekarnika. Akcesorium można również spotkać w wersji elektronicznej. Ma takie samo zastosowanie. Najszybsze urządzenia są w stanie określić ciepłotę jedzenia w ciągu 10 sekund. Nie można ich stosować wewnątrz piekarnika lub podczas gotowania.
Jeśli szukasz modelu, który będzie sprawdzał temperaturę w czasie gotowania, warto wybrać termometr do piekarnika. To akcesorium, które można pozostawić w komorze na czas przygotowywania dania. Zazwyczaj wymagają więcej czasu na mierzenie temperatury. Pokazują ją w przeciągu 1-2 minut. Niemniej pozwalają na bieżąco kontrolować stopień wypieczenia mięsa i temperaturę w środku dania.
Na rynku dostępny jest termometr elektroniczny z sondą lub w formie analogowej. Każdy z nich cechuje się nieco inną zasadą działania. Najbardziej popularne urządzenia wyposażone są w metalową sondę z ostrym czubkiem i wyświetlacz cyfrowy. Szpikulec po wbiciu w mięso od razu pokazuje jego temperaturę. Tego typu termometr do żywności z sondą posiada czujnik elektroniczny podłączony za pomocą przewodu do wyświetlacza. Urządzenie po odczytaniu temperatury wyświetla wynik na ekranie. Istnieją również modele analogowe, które należy wbić w potrawę. Najczęściej są one wyposażone w pasek bimetaliczny, który przesuwa wskazówkę na tarczy pod wpływem odczytanej temperatury.
Termometr do żywności to niezwykle przydatne akcesorium. Pozwala sprawdzić stan przygotowywanego jedzenia. Nierzadko zdarza się oceniać wizualnie daną potrawę – niestety nie oznacza to, że jest już gotowa. Warto wspomnieć, że wiele organizacji zajmujących się bezpieczeństwem żywienia określa, w jakiej temperaturze zabijane są groźne dla zdrowia bakterie. Obecne wytyczne stwierdzają, że aby pozbyć się bakterii z kurczaka, należy piec go w temperaturze 74℃. Natomiast pieczeń wołowa, która nie została w żaden sposób zmodyfikowana, tj. nie pokrojono jej, musi być przyrządzana w piekarniku nagrzanym do 63℃. Zwykłe termometry nie są w stanie określić temperatury żywności. Ponadto nie spełniają one wymogów HACCP, które są tak ważne w branży spożywczej.
Termometr kuchenny z sondą wpływa nie tylko na bezpieczeństwo żywności. Pomaga perfekcyjnie przyrządzać dania. Akcesoria skierowane są do osób kochających zdrowe odżywianie. Termometr gastronomiczny przeznaczony do stosowania w piekarniku pozwala na ciągłe kontrolowanie temperatury dania. Co więcej, na rynku istnieją modele, które za pomocą sondy określają stopień wypieczenia mięsa. To przydatna wiedza podczas przygotowywania burgerów wołowych i pieczeni wołowej.
Stosowanie termometrów kuchennych gwarantuje przyrządzanie zdrowych i perfekcyjnie wypieczonych dań. Urządzenia sprawdzają się w lokalach gastronomicznych i domowych kuchniach. Pomagają kontrolować temperaturę potraw i zapobiegają zatruciom pokarmowym. W pośredni sposób odpowiadają za bezpieczeństwo żywności. Wszystkie termometry spożywcze dostępne w Wammashop.pl spełniają wymogi HACCP i mogą mieć bezpośredni kontakt z jedzeniem. Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą Wammashop! Znajdziesz tam wiele akcesoriów przydatnych w domowych kuchniach, jak i lokalach gastronomicznych.
To jest artykuł sponsorowany nadeslany przez naszego klienta. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść zawartą w artykule.